Získávání znalostí
Knowledge Discovery >> Získávání znalostí >> zvěř >> divoká zvířata >> savci >> 

Echidna

 
Echidna
Procházet článek Echidna Echidna

Echidna nebo ostnatý mravenečník, vejce-kladení, savec, úzce souvisí s kachního zobáku ptakopysk. Echidna je 17 až 28 palců (43 až 71 cm) dlouho a váží 5 až 22 liber (2,3 až 10 kg). Tělo je pokryto nahnědlý-černé nebo šedavé kožešin a ostré, žluté trny hrotem s černou. Echidna má malé, blízko posazené oči umístěné na základně holé čenichu. Nohy jsou ploché a široké a mají dlouhé, zakřivené drápy používané pro kopání nory. Echidna živí mravenci, termity, a červy, které odhaluje svým čenichem a sbírá do úst s jeho dlouhým, lepkavým jazykem. Během období rozmnožování, samice rozvíjí břišní váček, který drží jediné koženou-skořápky vejce. Po asi 10 dnech, vejce vymyslí a mladý začne nasávat mléko, které je vylučován do chomáče chlupů v pouzdře. Zůstane tam, dokud se vyvíjí páteře, asi osm týdnů později.
Echidna je snáška savec úzce souvisí s kachního zobáku ptakopysk.

Existují dva druhy echidnas. Krátký nosem echidna se nachází v Austrálii a na Nové Guineji. Dlouho-čichal echidna je nalézt pouze na Nové Guineji. To je ohrožena vyhynutím v důsledku zúčtování jeho životní prostor pro zemědělství a bezohledným lovem pro jeho maso.

Echidnas patří do čeledi Tachyglossidae. Krátký nosem australská je Tachyglossus aculeatus; dlouho-čichal, Zaglossus bruijni.